#67 Αγκάθια και τριαντάφυλλα (A court of thorns and roses)

Συγγραφέας: Sarah J. Maas

Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2017

Οπισθόφυλλο

Όταν η νεαρή κυνηγός Φέιρα σκοτώνει έναν λύκο στο δάσος, ένα θηριώδες πλάσμα κάνει την εμφάνισή του και απαιτεί την τιμωρία της. Η Φέιρα μεταφέρεται σε έναν επικίνδυνο, μαγικό τόπο, τον οποίο γνωρίζει μονάχα από τους θρύλους, κι εκεί ανακαλύπτει πως το πλάσμα που την αιχμαλώτισε δεν είναι ζώο, αλλά ο Τάμλιν, ένα από τα θανάσιμα, αθάνατα ξωτικά που κάποτε κυριαρχούσαν στον κόσμο τους.

Κι ενώ η Φέιρα παραμένει κρατούμενη στα κτήματά του, τα αισθήματά της για τον Τάμλιν σταδιακά αλλάζουν και η παγερή εχθρότητα παραχωρεί τη θέση της σε ένα φλογερό πάθος που σαρώνει κάθε ψέμα που της είχαν πει σχετικά με τον υπέροχο, αλλά συνάμα επικίνδυνο κόσμο των ξωτικών. Όμως, μια αρχέγονη, μοχθηρή σκιά απλώνεται και πυκνώνει πάνω από τη χώρα των ξωτικών, και η Φέιρα πρέπει να βρει τρόπο να την εμποδίσει…ή να καταδικάσει τον Τάμλιν- και τον κόσμο του- για πάντα.

Όταν διάβασα την υπόθεση του βιβλίου η πρώτη μου σκέψη ήταν: «Μα, ξωτικά??»

Αλλά αποφάσισα πως τόσα και τόσα έχω διαβάσει, ας δώσω μια ευκαιρία και σε αυτό το βιβλίο (για να έχει γίνει μπεστ σέλερ σε τόσες χώρες, κάτι καλό θα έχουν εντοπίσει οι αναγνώστες). Και αποδείχτηκε πως ήταν μια από τις πιο καλές αγορές που έχω κάνει αυτό το έτος. Ενώ πίστευα πως είμαι αρκετά μεγάλη για ξωτικά και νεράιδες, η ιστορία της Φέιρα και του Τάμλιν με απορρόφησε τόσο πολύ που έχουν περάσει μέρες που το τελείωσα και ακόμη το σκέφτομαι. Μυστήριο, έρωτας, πάθος και αγώνας για τα πρόσωπα που αγαπάς είναι τα κύρια συστατικά του «Αγκάθια και Τριαντάφυλλα». Ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά, που πραγματικά σε συναρπάζει. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει κυκλοφορήσει ολόκληρη η σειρά βιβλίων στα ελληνικά, καθώς πρόκειται για τριλογία, με τα A Court of Mist and Fury  και A Court of Wings and Ruin να ακολουθούν. Αν μάλιστα εντοπίσετε κάπου στο διαδίκτυο τις συντομογραφίες ACOTAR, ACOMAF, ACOWAR, πρόκειται για αυτή τη σειρά βιβλίων.

Κάπου διάβασα ότι η υπόθεσή του θυμίζει λίγο την ιστορία της Πεντάμορφης και του Τέρατος, και σας επιβεβαιώνω ότι ισχύει (άλλος ένας λόγος που μου άρεσε τόσο), μόνο που η «Πεντάμορφη» αυτή τη φορά έχει πολύ τσαγανό (αν και δεν γνωρίζει ανάγνωση).

acotar2

Το «Αγκάθια και Τριαντάφυλλα» ξεκινά με έναν χάρτη του κόσμου που περιγράφεται στα βιβλία. Η Φέιρα ζει στον κόσμο των θνητών, σε ένα φτωχό χωριό δίπλα στο δάσος που συνορεύει με τον κόσμο των ξωτικών, και συγκεκριμένα με την Αυλή της Άνοιξης, όπου και διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα τείχος, το οποίο συχνά παραβιάζεται και οι θνητοί δέχονται φονικές επιθέσεις από διάφορα μαγικά πλάσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Φέιρα μισεί τόσο τα ξωτικά και δεν διστάζει να σκοτώσει ένα μόλις το εντοπίσει, κι ας μην ήταν σίγουρη για την προέλευσή του. Πυροδοτείται έτσι μια σειρά γεγονότων, με αφετηρία τον εξαναγκασμό της πρωταγωνίστριας να ζήσει στα κτήματα του Τάμλιν, προκειμένου να καλυφθεί το κενό της ζωής που αφαίρεσε. Σταδιακά όλα αλλάζουν, τα πιστεύω της, τα αισθήματά της, ολόκληρη η κοσμοθεωρία της. Θνητή και ξωτικό αναπτύσσουν δυνατά συναισθήματα που κλωνίζουν την «Πρίθιαν», υπό το βάρος μιας κατάρας που καταστρέφει αργά και σταθερά τα πάντα. Δεν θα σας αποκαλύψω όμως άλλα, και για να μην μακρυγορώ άλλο, διαβάστε το «Αγκάθια και Τριαντάφυλλα» μόλις πέσει στα χέρια σας.

Η Σάρα Μάας έχει να σας εξιστορρήσει κάτι μοναδικό!

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s