#73 Η υπέροχη φίλη μου (L’ amica geniale)

Συγγραφέας: Έλενα Φερράντε

Εκδόσεις: Πατάκης, Αθήνα 2016 (πρώτη έκδοση)

Η τετραλογία της Νάπολης: Βιβλίο πρώτο

Οπισθόφυλλο

Ένα σύγχρονο αριστούργημα από την πιο δημοφιλή Ιταλίδα συγγραφέα της εποχής μας. Η Υπέροχη φίλη μου, το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης, είναι η ιστορία της Έλενας και της Λίλας, μια ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 με φόντο μια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήμα βήμα την εξέλιξη καθεμιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η μία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήματα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν μια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση. Με απαράμιλλο στιλ και αψεγάδιαστη, σχολαστική ματιά η Φερράντε σε μια καθηλωτική αφήγηση ξεδιπλώνει μέσα από την ιστορία μιας φιλίας την ιστορία μιας γειτονιάς, μιας πόλης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσμοϊστορικές αλλαγές με το πέρασμα των δεκαετιών.

Και τελικά το πραγματικό θέμα της Φερράντε είναι το περιθώριο που έχει ο καθένας από εμάς, τόσο μεγάλο και τόσο ελάχιστο, να διαμορφώσει ο ίδιος την ύπαρξή του. Κι αυτό το περιθώριο εξετάζειαπό κάθε του άποψη, πολιτική, προσωπική, υπαρξιακή… Κατά βάθος αυτή η Τετραλογία της Νάπολης θα μπορούσε να ονομαστεί η τετραλογία της ελευθερίας.

Le Monde des Livres

 

Να διαποτίσεις τη μυθοπλασία με την αδιάλυτη δύναμη της ζωής, να την κάνεις να είναι όχι απλά λέξεις στο χαρτί αλλά εσωτερική δύναμη, αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της τέχνης…

Financial Times

 

Η άγνωστη συγγραφέας ενός διάσημου αριστουργήματος… Η Έλενα Φερράντε αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως μια σπουδαία συγγραφέας της εποχής μας. Κανείς μας όμως δεν γνωρίζει την ταυτότητά της και εκείνη είναι αποφασισμένη να μην την αποκαλύψει.

The Sunday Times

111111111111

«Η Υπέροχη Φίλη μου» αποτελεί τον θεμέλιο λίθο μιας μοναδικής τετραλογίας, όπως την χαρακτηρίζει το κοινό που την έχει διαβάσει. Προσωπικά, μου άρεσε αρκετά η ροή και η θεματολογία, ένιωσα αμέσως οικείους τους πρωταγωνιστές, όμως μέχρι τη μέση περίπου μου άφηνε ένα αίσθημα ανολοκλήρωτου. Σαν κάτι να έλειπε από την πλοκή, χωρις παρ’όλα αυτά να μπορώ να εξηγήσω το τι. Ίσως είχα ψευδώς σχηματίσει στο μυαλό μου μια διαφορετική ιστορία. Από τη μέση και μετά όμως με απορρόφησε! Ειδικά προς το τέλος περίμενα την ανατροπή από παράγραφο σε παράγραφο, και η συγγραφέας δεν με απογοήτευσε. (Επομένως έπραξα πολύ σωστά που περίμενα να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ολόκληρη η τετραλογία προτού ξεκινήσω το πρώτο βιβλίο.)

Τα δύο κορίτσια, η Έλενα και η Λίλα, έχουν μια περίεργη, ανταγωνιστική μα συνάμα αδιάρρηκτη σχέση, μεγαλώνουν, ωριμάζουν και διαφοροποιούνται μέσα στο «άγριο» περιβάλλον της Νάπολης. Κάτι μου λέει ότι το δεύτερο βιβλίο θα είναι αρκετά συναρπαστικό, ύστερα και από μια τεράστια πλεκτάνη (?) που αποκαλύπτεται στην τελευταία σελίδα. Όπως κάθε παιδί, ονειρεύονται να αλλάξουν τις ζωές τους, να καλυτερέψουν το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους, κι αυτή η επιθυμία τις οδηγεί σε ολότελα διαφορετικά μονοπάτια.

«Η Υπέροχη φίλη μου», σταδιακά με εξέπληξε ευχάριστα, και θα καταλαμβάνει πλέον περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μου, αναμένοντας και τα υπόλοιπα 3 βιβλία για να συμπληρωθεί η «Τετραλογία της Νάπολης».

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s